V roce 2016 jsme podpořili ekologické projekty částkou 478 209 korun:

Gymnázium Globe: Naučná přírodní zahrada, 40 000 Kč

Cílem bylo vytvoření komunitní školní naučné zahrady na principu přírodních zahrad jako terénní pracoviště pro výuku přírodovědných oborů pěti škol, volnočasové aktivity širší veřejnosti a pro relaxační pobyt dětí MŠ. Z prostředků nadace byly vybudovány dlážděné stupňovité terasy v naučné přírodní zahradě.

Čisté Tuřany: Přír. památka Holásecká jezera, místo aktivit pro děti a dospělé, 14 600

Podstatou je úklid okolí Roučkova jezera a přilehlých tůní a několik hravě-vzdělávacích aktivit pro děti, zaměřených na ochranu přírody.

ZŠ a MŠ nám. 28. října: Komunitní zahrady podle Jiřího Trnky, 40 000

Záměrem byla úprava školní zahrady pro setkávání dětí, žáků, pedagogů, rodičů a místní komunity. Využití je pro pěstování drobných rostlin, pozorování ptactva, k propojení výuky pracovních činností, ke komunitnímu setkávání. Vysázeno bylo 9 stromů, 4 keře, 24 menších rostlin, bylinek a květin.

IQ Roma servis: Pestrý plácek, 25 000

Cílem je povzbudit romskou komunitu ve společném úsilí o proměnu parku na Svitavském nábřeží. Společně s místní komunitou, architekty a umělci došlo k nastartování proměny Plácku v živé kulturní, společenské a volnočasové centrum. Na Plácku působili nizozemští umělci Ron Glasbeek a Maria Koick a spolu s návštěvníky vytvořili kreativní umělecká díla. Celkem proběhlo 10 workshopů s účastí 541 lidí.

ZO ČSOP Veronica: Enviromentální poradenství pro soc. znevýhodněné v Brně, 40 000

Záměrem bylo přinést informace sociálně znevýhodněné skupině obyvatel o úsporách energie a šetření odpady vytvořením metodiky, vydání publikace, cyklem praktických školení.

Pionýr: Živá přírodní zahrada, 12 000

Projekt zahrnuje výrobu a instalaci keramických pítek a budek pro ptáky, výrobu a osázení truhlíků a vytvoření stolků pro stolní deskové hry. Během realizace se podařilo uskutečnit 4 akce, kde bylo vyrobeno 12 pítek, 4 budky, 3 palety byly připraveny na osázení bylinkami.

Adoptuj truhlík!: Adoptuj truhlík!, 17 000

V rámci Týdne města bylo osázeno 50 truhlíků sazenicemi květin, kdy každý má svého "adoptivního" rodiče, který se o něj stará. Dohodou s ÚMČ došlo k úpravě dopravního režimu a zeleně.Počet sympatizantů byl nad očekávání velký, s největším nadšením se do zalévání zapojily malé děti.

Hnutí DUHA: Semináře pro aktivizaci mladých v Brně, 40 000

Cílem je aktivizovat mladé lidi, aby se podíleli na dění v oblasti životního prostředí a veřejného prostoru prostřednictvím seminářů a kurzu. Celkem se nabídky zúčastnilo 60 zájemců, kteří projevili následnou aktivitu v různých občanských sekáních v Brně.

Nesehnutí Brno: Angažovaně off-line, 31 300

Návštěva Berlína v říjnu 2016 vedla k získání příkladů dobré praxe v zapojování veřejnosti do územněplánovacích procesů. Pro Brno může být inspirací propojení odboru dopravy s územním plánováním, investice do zlepšování kvality ovzduší a další. Proběhla setkání občanských iniciativ.

Pod Holednou Jundrov: Veranda - zázemí komunitního centra, 35 000 Kč

Zázemí komunitního centra umožní obyvatelům Jundrova setkávání v centru Večerka prostřednictvím série hudebních i tvořivých workshopů. Vyrobeny budou nové lavičky a stůl v borovém hájku.

Salesiánské středisko mládeže: Víceúčelový přírodní amfiteátr, 38 000

Projektem je multifunkční přírodní amfiteátr s řadou ekologických prvků ke střetávání obyvatel žabovřesk. byly vybudovány tři terasy s dřevěnými sedáky, vznikla bylinková zahrádka, děti z klubu maminek vyráběly popisky. Na projektu se podílelo více než 45 dobrovolníků.

Vinohradský spolek: Komunitní zahrada pod ořechem, 33 209

Cílem bylo zřízení komunitní zahrady v areálu Domova pro seniory. Na travnatých plochách bylo vybudováno pět vyvýšených záhonů s posezením a kůlna na nářadí. Za 8 setkání bylo odpracováno celkem 98 člověkhodin práce. Zahrada  slouží k produkci zdravých potravin, k relaxaci, terapii, pořádání akcí.

Ivana Nanjo Kovaříková, Cvoček: Údržba a vybavení Stezky zdraví, 12 000

Na Stezce zdraví proběhl úklid okolí včetně přesázení několika stromků, na stanovišti 4 byla nainstalována informační tabule a lavička. Byly odstraněny padlé stromy a poškozené prvky, které bylynahrazeny novými. Na Stezce se konají různé aktivity pro veřejnost - akce ke Dni Země, programy příměstskýcvh táborů.

Rezekvítek: Osázení svahů u fotbalového hřiště, 20 000

Cílem bylo zapojit veřejnost do dění v Medlánkách, ozelenit prostor kolem fotbalového hřiště a zkrášlit nehezkou zeď. Vysadilo se celkem 190 ks dřevin na jaře a 565 ks dřevin na podzim. Do projektu bylo zapojeno více než 55 lidí.

Zdeněk Ručka: Obnova vnitrobloku, obnova sousedství, 20 100

Záměrem projektu je vrátit sousedský život do vnitrobloku. Bylo obnoveno pískoviště, doplněny čtyři lavičky a jeden stůl, zakoupeny přenosné branky. Celkem se konalo 7 sousedských brigád, nad jejichž rámec se jednotlivci sami aktivně pouštěli do úklidových a udržovacích prací.

Ostatní projekty podpořené z veřejné sbírky

ČSOP Veronica: Netopýří záchranka,  40 000 Kč

Smyslem projektu bylo navracet nalezená nebo zraněná zvířata zpět do přírody v nejkratším možném čase a co nejblíže místa nálezu. Mnohdy není třeba se netopýra ujmout, jen poskytnout radu, jak s ním zacházet. Podstatným efektem je ekologická výchova a osvěta, která je prováděna v souvislostí s péčí o hendikepované netopýry.

_____________________________________________________________________________________

Cena Nadace Veronica pro učitele

ZŠ a MŠ Boleradice: Kde vzniká energie?, 10 000 Kč

Projekt se zabýval vznikem elektrické energie, jejímu čerpání a úsporám na škole. Proběhla výměna starých zdrojů osvětlení za LED žárovky, kterou provedla autorizovaná firma. Před celkovým ročním zúčtováním činí úspora 15%. Kvalitní názorné informace byly získány při návštěvě jaderné elektrárny v Dukovanech.

ZŠ a MŠ Brno, Jana Broskvy 3: Rozkvetlá zahrada, 10 000 Kč

Díky projektu byl vybudován bylinkový záhon, proběhla celoškolní akce Květina pro zahradu v rámci Dne Země. Vysázeny byly cibuloviny, keře a několik stromů, které si mohli rodiče a žáci za poplatek adoptovat, dát mu jméno.