Upcycling challenge/upcyklovací výzva

2017

V rámci  Brno Design Days uspořádala nadace první  Fashion Show Nadace Veronica "Upcycling Challenge" dne 7.10.2017 v pasáži Jalta. Atmosféra byla báječná, bylo vás tam okolo 250 a to nám udělalo obrovskou radost! Výtěžek ze vstupenek putuje na ochranu přírody na jižní Moravě.

Celkem 6 návrhářů čelilo upcyklační výzvě Nadace Veronica, aby vytvořili nové modely z textilního materiálu a oblečení z dobročinných obchodů nadace.  Marie Mukařovská Dress Theó Klára Židková Hana Kubešová Natálie Vencovská Jitka /David Severa nabídli tyto upcyklované modely k vůbec první brněnské aukci módy pro přírodu. V rámci přehlídky a aukce 26. listopadu 2017 v Domě umění města Brna se podařilo získat pro ochranu přírody celkem 22 773 korun.

Fashion show a aukce módy pro přírodu / Salon Nadace Veronica

foto:   Jakub Čáp
choreografie:   Stáňa B. Bártová
backstage:   Zdeňka Valigurová , Barbora Nováková
MUAH:   Veronika Mykolenko Make - up Artist  Gabriela Novotná
boty: převážně obchody   Nadace Veronica
moderátor:   Radoslav Pittner
partneři:   TIERRA VERDE s. r. o.  Hostětínský mošt , Templářské sklepy Čejkovice,   ajala chocolate

V rámci  Dámského večera no.3 proběhla 12.prosince 2017 přehlídka minikolekce modelů benefičního projektu NADACE VERONICA „Upcycling Challenge“ (značky   Marie Mukařovská Dress  Theó  Klára Židková) v Signature restaurantu v Popůvkách.

2018

BENEFIČNÍ MÓDNÍ PŘEHLÍDKA a AUKCE MÓDY PRO PŘÍRODU // 4 ZNAČKY // 1 VÝZVA + fresh Vision studentů SŠUD jako bonus. Nadace Veronica pořádala dne 13.května 2018 už s třetí fashion show v rámci projektu Upcycling Challenge, tentokrát v Impact Hubu. K zavedeným návrhářům a značkám se připojili i studenti ze Střední školy umění a designu. Svou odpověď na upcyklační výzvu představili v rámci benefiční módní přehlídky Sára Winklerová (Sarawin), Zuzana Rusínová (Hausfrau), Hana Kubešová (HK) a značka Punktura. Za vydražené modely v aukci i studentské modely prodané po aukci se podařilo získat pro ochranu přírody celkem 18.400 korun.

V pátek 16. listopadu 2018 se v Tržnici na Zelném trhu konala BEZplastová party, kde lidi čekal bohatý  program a mimo jiné módní přehlídka Upcycling Fashion Show brněnských designerů a studentů módy v režii  Nadace Veronica. Představené modely bylo možné vydražit v benefiční aukci obratem po přehlídce.

2019

Od 13. do 18. května 2019 proběhl v Nadaci Veronica unikátní projekt “Upcycling challenge” se studentkami textilního designu ze Sarajeva. V průběhu týdne se bosenské studentky seznámily s pojmem upcyklace, spolu se studentkami  Ekotextil design ze  SSUD Brno, Husova 10 / Francouzská 101 vytvářely vlastní návrhy oděvů pod dozorem  Andrea Lojkásková (  Theó) a  Svetlana Kuliskova Art&Design a 18. května se zúčastnily  upcycling fashion show v rámci brněnské Muzejní noci na  Den otevřených dveří Krajského úřadu JMK.

Projekt Upcycling Challenge s bosenskými studentkami pokračoval i v říjnu 2019, kdy Nadace Veronica jela do Sarajeva na slavnostní vyhlášení vítězek projektu: Naida Kustura s kolekcí inspirovanou mořem a Kristina Tambur s kolekcí šatů z pánských košil. Následovala fashion show se studentskými kolekcemi (z Bosny a ze SŠUD Ekotextil design) a kolekcí mentorek projektu Světlany Kulíškové Ruggiero a Andrey Lojkáskové.

2020

Ukončení mezinárodního projektu Upcycling Challenge se studentkami ze Sarajeva proběhlo v únoru 2020 fashion show na brněnské Malé noci módy. Kromě vítězek projektu Naidy a Kristiny předvedla svou upcyklovanou kolekci Alert i finalistka Sara Feraget.