V roce 2004 jsme podpořili ekologické projekty částkou 783 340 korun.

Celkem bylo v roce 2004 na nadačních příspěvcích rozděleno 783 340,- korun, z toho z NIF 340 140,- korun, z výnosu benefičních akcí 333 700,- korun, ze získaného pobídkového grantu 100 000,- korun a z darů firem 9 500,- korun.

________________________________________________________________________________________

Nadační příspěvky udělené v roce 2004 z prostředků NIF:

Sdružení pěstounských rodin, Brno: Obnova parku v Domě na půl cesty, 20 000 Kč

Projekt Dům na půli cesty poskytuje přechodné bydlení a zaměstnání (chráněné dílny, ekofarma, sušírna ovoce a bylin, rekonstrukce zámečku) mladým lidem, kteří musí po dosažení plnoletosti opustit dětské domovy, a těm, kteří se octli v obtížné životní situaci. Příspěvek je určen na obnovu parku okolo zámečku, který slouží nejen pro klienty, ale i obyvatele Velkých Pohořelic.

ZO ČSOP Veronica, Brno: Pořádání výstav v Domě ochránců přírody, 15 000 Kč

Výstavy v Domě ochránců přírody se věnují opomíjeným tématům z přírody. Výstavy krajinářské fotografie, kresby a malby jsou v poslední době mezi výstavními aktivitami většiny muzeí a galerií skutečnou popelkou. To je důvodem pro pokračování v tradici výstav v Domě ochránců přírody, kde projdou ročně stovky lidí.

Sagittaria - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, Olomouc: Rozvoj pozemkového spolku Sagittaria, 20 000 Kč

Cílem projektu je zapojit drobné vlastníky do péče o další lokality a parcely zájmového území Pozemkového spolku Sagittaria, propagace pozemkového spolku Sagittaria a celé myšlenky pozemkových spolků v ČR. Prostřednictvím získání věcných práv k pozemkům v přírodovědně cenných lokalitách zajistit kvalitní a dlouhodobou péči o tyto lokality.

Sagittaria - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, Olomouc: Vydání publikace o rostlinách soustavy Natura, 20 000 Kč

Cílem projektu je vydání osvětové publikace o rostlinách soustavy Natura 2000 v ČR.

ELASA CZ, Telč: Výroční setkání ELASA v ČR a SR, 20 000 Kč

ELASA je neformální asociace studentů zahradní a krajinářské architektury. V roce 2004 je naplánováno na Slovensku a jižní Moravě s tématem Kontrasty: Krajina - kultura - město. Setkání se účastní asi 80 studentů z 15 - 20 zemí Evropy, v jeho rámci jsou studenti provedeni místy zajímavými z hlediska krajinné architektury, absolvují sérii přednášek a prakticky užijí své zkušenosti a nápady ve workshopech.

Hnutí DUHA - Přátelé země ČR, Brno: Tvář moravské krajiny aneb jak se žije ekologickým zemědělcům, 11 110 Kč

Cílem projektu je zmapovat na příkladě vybraných ekologických farem stav ekologického zemědělství u nás, zjistit jeho příčiny a ukázat, jak blízký je vztah mezi způsobem hospodaření a podobou naší krajiny. Šest výsledných reportáží vyjde jako seriál v časopise Sedmá generace.

Unie pro řeku Moravu, Brno: Mezinárodní soutěž "Mladí tvůrci pro Dunaj", 15 000 Kč

Soutěž pořádá Dunajské enviromentální fórum, jehož je Unie pro řeku Moravu členem, ve 12 zemích povodí Dunaje. Cílem soutěže je vyvolat u mladých lidí zájem o ochranu přírody v okolí vodních toků a nádrží. Předmětem soutěže jsou díla, vytvořená netradičním způsobem z přírodního materiálu z vodní nádrže, řeky nebo jejího okolí.

Petr Ponížil, Kroměříž: Průvodce dřevinami Podzámecké zahrady v Kroměříži, 11 230 Kč

Navrhovatelé projektu vytvořili rozsáhlou, na internetu přístupnou databázi dřevin rostoucích v Podzámecké zahradě v Kroměříži. Záměrem projektu je vytvořit průvodce touto zahradou s popsanou trasou. V průvodci budou popsány dřeviny, okolo kterých bude trasa procházet a řada dalších zajímavostí.

Hnutí DUHA, Olomouc: Olomoucký bioklub - pomoc zemědělcům s prodejem ze dvora, 20 000 Kč

Cílem projektu je navázání a vznik dlouhodobé osobní komunikace a spolupráce mezi spotřebiteli a okolními ekozemědělci a zvýšení odbytu produktů ekofarem v Olomouckém kraji.

ZO ČSOP Veronica, Brno: Pořádání výstav v Domě ochránců přírody, 12 000 Kč

Příspěvek je určen na uspořádání několika výstav v Domě ochránců přírody v Brně v druhé polovině roku.

Nesehnutí Brno, Brno: Za inspirací na přehradu, 15 000 Kč

Náplní projektu je aktualizace a oprava naučné stezky "Brněnská přehrada, jak ji neznáte" současně s oslovením brněnské veřejnosti, která tuto oblast navštěvuje ve svém volném čase. Příspěvek je určen na opravu některých tabulí a vytvoření brožurky se stejnojmenným názvem, která je určena dětem a má pomoci především pedagogům.

Občanské sdružení Krušpánek, Vlkoš: Krušpánek pro veřejná prostranství, 7 000 Kč

Občanské sdružení Krušpánek plánuje podzimní akci pro veřejnost z obce Vlkoš, při které budou dobrovolníci z řad občanů sázet na veřejném prostranství zimostráz. Zároveň budou probíhat soutěže pro děti s tématikou ochrany přírody.

ZČ Hnutí Brontosaurus Ještěr, Jeseník: Naučná stezka Vincenze Priessnitze - malý okruh, 10 000 Kč

Záměrem je prostřednictvím naučné stezky v délce 7 km s 9 informačními panely zpřístupnit enviromentální a historický kontext obnovených lázeňských

Duhoví kamarádi - Ekologické centrum, Ostrava: Sídlištní ekologie, 10 000 Kč

Záměrem je ukázat dětem, jak se mohou podílet na zlepšení stavu krajiny; zvýšit zájem dětí o živou přírodu tím, že se jim umožní bezprostřední kontakt se zvířaty, mapování flóry a fauny na sídlišti, okolních parcích, podél ostravského toku řeky Odry a Bělského lesa.

Arnika - Ostrava, Ostrava: Zapojení veřejnosti do hledání šetrné varianty protipovodňové ochrany v povodí Opavy, 20 000 Kč

Cílem projektu je prosadit opatření, která prokáží zbytečnost stavby přehrady v Nových Heřminovech a přitom zabezpečí ochranu sídel v požadované míře. Autoři hodlají tyto šetrné varianty podrobit veřejné diskusi a zároveň představí možnosti, jak je realizovat.

Společnost život na venkově, Třinec: Oprava střechy, 5 000 Kč

Příspěvek je určen na opravu střechy prostorách z unimobuněk u provozované ukázkové zahrady.

Ekocentrum Čtyřlístek, Zlín: Chráněná území Kroměřížska, 5 000 Kč

Vytvoření souboru pohlednic z chráněných území bývalého okresu Kroměříž.

Smrk, Brno: Přírodní zahrada, 5 000 Kč

Vybudování zahrady s jejím následným využitím pro ekologické aktivity veřejnosti. Předmětem projektu je umístění informačních tabulí, tiskoviny a materiál pro veřejnost, soutěžní akce pro děti - poznáváme přírodu - v rámci erbovních slavností v Králově Poli.

ZO ČSOP 15/06 Šípek, Český Krumlov: Realizace výukových programů, 3 000 Kč

Projekt je zaměřen na přípravu a realizaci výukových programů Střediska ekologické výchovy Šípek v odlehlých lokalitách regionu Český Krumlov.

Ekologické centrum Meluzína, Regionální centrum asociace Brontosaura, Ostrov: Návrh a vytvoření ekovýchovného programu, 4 000 Kč

Cílem projektu je vytvořit ekovýchovný program pro žáky se zaměřením na stromy. Dojde tak k rozšíření nabízených služeb v oblasti ekologické výchovy pro základní a střední školy v okolí města Děčín.

Společnost pro soudobou dokumentaci, Praha: Zpracování materiálů organizací působících v oblasti ekologie, 3 000 Kč

Jedná se zpracování souboru publikací a materiálů v oblasti ekologie působících občanských subjektů, časově od roku 1988 a jde o nejrozsáhlejší takto orientovaný soubor v ČR. Činnost společnosti je zajišťována dobrovolnicky. Cílem projektu je komplexní zpřístupnění fondu.

Lašské společenství, Brušperk: Vydání časopisu Vrba, 5 000 Kč

Vydání časopisu Vrba se zaměřením na ekologické problémy Lašska a jejich řešení. V návaznosti na to uspořádat přednášky na téma, která budou publikována v rámci časopisu.

Receptt, Černošín: Enviromentální výchova na Černošínsku, 3 000 Kč

Projekt zahrnuje zajištění připravovaných dílčích projektů nově vznikajícího regionálního centra Receptt v Černošíně v oblasti ekologické výchovy a regionálního rozvoje.

Poškolák, Praha: Zaostřeno na přírodu, 5 000 Kč

Projekt je zaměřený na děti z dětských domovů. Cílem je seznámit tyto děti s problematikou životního prostředí a prostřednictvím nenásilné a nevtíravé formy ekologické výchovy posilovat také sociální dovednosti dětí a podporovat jejich osobnostní rozvoj.

Jiří Pospíšil, Ochoz u Brna: Živé zvíře, 3 000 Kč

Pořízení chovné ovce a potřebného vybavení pro skautskou základnu Mlýn, kterou navštíví za rok přes 1 200 dětí. Ovce budou spásat plochy patřící ke skautské základně, nahradí sečení benzinovou sekačkou, umožní přímý kontakt dětí s živým zvířetem a doplní malebný kolorit krajiny. Ohrady budou doplněny informačními tabulemi o plemeni.

Sdružení SRAZ, Praha 9: Vybudování chovného zařízení pro králíky, 5 000 Kč

Výuková ekofarma "Noemova archa" bude rozšířena o chovný pár českých červených králíků a bude pro ně vybudováno ukázkové chovné zařízení. Králíkárna bude stelivová, dostatečně prostorná. Součástí bude oplocený venkovní výběh. V rámci výukových programů zde zvířata budou v přímém kontaktu s dětmi.

MŠ, Chrudim IV.: Kouzelná zahrada II, 1 500 Kč

Dlouhodobým cílem je vybudovat v zahradě koutky a zastávky různých typů, které by sloužily pro přímý kontakt dětí s přírodními materiály, pro přímé poznávání hmyzu, pro vlastní práci dětí s půdou, sledování růstu, využití rostlin a bylin v praktickém životě apod.

AMŠ Alternativa, Ostrava: Příroda ve škole, 5 000 Kč

Rekultivace travnaté plochy zahradního areálu mateřské školy - v souladu s realizací zásadního principu přírody a přírodního materiálu, který se v MŠ uplatňuje a kterým se tak uskutečňuje ekologická výchova dětí.

Nesehnutí Brno: Brněnské večery s Nesehnutím, 5 000 Kč

Cílem je informovat mladé lidi atraktivní formou (projekce unikátních videodokumentů doplněných besedou se zajímavou osobností) o ekologické problematice, představit jim různé nevládní organizace a umožnit jim zapojení do organizací věnujících se ochraně žP. Druhým cílem je přímé zapojení nových dobrovolníků do přípravy programů ekologické výchovy a získání zkušeností.

EkoCentrum Brno: Materiálové zajištění ekovýchovných výukových programů, 5 000 Kč

Cílem projektu je vytvoření názorných pomůcek ke dvěma ekovýchovným programům EkoCentra Brno - "Vlčí stezky" a "Kameny a kamení.

Hnutí DUHA České Budějovice: Výchovou a osvětou k trvale udržitelnému rozvoji, 4 000 Kč

Předmětem projektu je vydání informačního letáku a uspořádání devíti besed z různých oblastí životního prostředí pro širokou veřejnost.

Ekocentrum Čtyřlístek, Zlín: Mlaďoši, 4 000 Kč

Cílem projektu je soustavná práce s dětmi a mládeží na Zlínsku v jejich volném čase. Výchova mladé generace ohleduplné ke svému životnímu prostředí a otevřené k principům trvale udržitelného života prostřednictvím čtyř přírodovědných kroužků, víkendových akcí pro mladé lidi ve věku 14 - 20 let a letních táborů formou expedic do chráněných území.

Mateřská škola Pitín, Bojkovice: Voda - studna - podmínka k životu, 5 000 Kč

Zprovozněním studny v zahradě bude mateřská škola moci využívat kvalitní přírodní zdroj, který se nachází v CHKO Bílé Karpaty. Názorně tak bude dětem přiblížen koloběh vody v přírodě a princip čerpání vody ze země.

Dům dětí a mládeže Helceletova, Brno: Babiččina zahrádka, 8 000 Kč

Cílem je zrekonstruovat zahradu Centra volného času Jabloňka tak, aby poskytovala estetické a rekreační zážitky a odpovídala i svému názvu se stejnojmenným výukovým programem. Příspěvek má pokrýt část nákladů na prořezání dřevin, vytvoření a osázení skalky, vysazení ovocných keřů a živého plotu, nákup kompostéru a vybavení zahrady.

ZŠ Lískovec, Frýdek Místek: Ozelenění prostoru před budovou ZŠ po stavebních úpravách a opravách, 2 000 Kč

V areálu školní zahrady, před budovou školy, byly provedeny stavební úpravy - opravy a dobudování chodníku. Cílem projektu je provést ozelenění prostoru za aktivní účasti žáků a zaměstnanců školy. Příspěvek je žádán na nákup sazenic keřů.

Občanské sdružení Smrk, Brno: Přírodní zahrada - prostor enviromentální výchovy a osvěty, 5 000 Kč

Cílem projektu je dobudování přírodní zahrady, její průběžná údržba s následným využitím pro ekologické aktivity veřejnosti a příprava návštěvního dne v zahradě u příležitosti vyhodnocení ankety Strom roku 2004. S tím souvisí vytvoření dvou plakátových panelů.

ZŠ Na stráni, Děčín: Vybudování naučné stezky, 5 000 Kč

ZŠ se již několik let zabývá ekologickou problematikou a zároveň disponuje rozsáhlým školním pozemkem. Předmětem projektu je II. fáze vybudování fytogeografických sektorů naučné stezky s typickými zástupci rostlin a doplnění sektorů dřevenými informačními tabulemi s charakteristikami daných fytogeografických oblastí.

MŠ Bílého, Brno: Zahrada MŠ, 5 000 Kč

Záměrem projektu je doplnění školní zahrady novými stromy, keři a živým plotem v rámci ozdravení životního prostředí, zastínění proti polednímu žáru, zabránění prašnosti.V rámci ekologické výchovy a zlepšení vztahu dětí k přírodě a posílení jejich ohleduplnosti o odpovědnosti za žP v jejich okolí.

_________________________________________________________________________

Výroční cena

Pan Štyndl: Úprava studánky "V Ledničkách", 10 000 Kč

Výroční cenu získal pan Štyndl - výtvarník, který z vlastní iniciativy a za použití vlastních zdrojů opravil studánku v blízkosti obce Vír.

Čestné uznání

Barbora Lučeničová: Zvláštní uznání za diplomovou práci "Zvláštní aspekty populační biologie tří příbuzných rodů Viola", 2 000 Kč

Nadační příspěvky udělené z pobídkového grantu CEE Trustu

ZO ČSOP Kosenka, Valašské Klobouky: Podpora organizační kapacity, 50 000 Kč

Cílem projektu je pomoc při zajištění organizační kapacity při postupném rozšiřování rezervace a dalších výkupech bělokarpatského lesa.

ZO ČSOP Veronica, Brno: Vytvoření rozhlasového pořadu, 20 000 Kč

Projekt na vytvoření rozhlasového pořadu nebo pravidelného okénka, věnovanému tomu, co se právě děje v přírodě města Brna a okolí, a zajímavým osobnostem, které se tomuto tématu věnují.

ZO ČSOP Veronica, Brno: Vydání přílohy časopisu Veronica, 30 000 Kč

Příspěvek je určen na vydání speciální přílohy časopisu Veronica, věnovanému problému ochrany ježků.

____________________________________________________________________________

Nadační příspěvky z výnosu benefičních akcí v roce 2004

Celkem bylo z výnosu našich benefičních akcí rozděleno 333 700,- korun

Okrašlovací spolek, Veverská Bitýška: Zabezpečení štoly Valérie, 8 000 Kč

Zabezpečení štoly Valérie, která je významným zimovištěm pro kriticky ohrožené druhy netopýrů. Příspěvek pochází z výtěžku benefičního koncertu pro netopýry Slávka Janouška a Vladimíra Václavka a z dobrovolného vstupného v rámci Evropské noci pro netopýry.

ZO ČSOP Kosenka, Valašské Klobouky: Záchrana bělokarpatského lesa, 90 000 Kč

Příspěvek tvoří dary individuálních dárců za rok 2003 především z města Brna. Je určen na výkup lesa, jeho převedení do majetku a správy Českého svazu ochránců přírody a vytvoření soukromé přírodní rezervace přístupné veřejnosti
Podrobnosti ve výroční zprávě za rok 2003

ZO ČSOP Kosenka, Valašské Klobouky: Záchrana bělokarpatského lesa, 235 700 Kč

Příspěvek je výnosem z benefiční aukce výtvarných děl pořádané v prosinci 2003 za účelem záchrany karpatského lesa před vykácením. Je určený na výkup lesa, jeho převedení do majetku a správy Českého svazu ochránců přírody a vytvoření soukromé přírodní rezervace přístupné veřejnosti.
Podrobnosti ve výroční zprávě za rok 2003

_____________________________________________________________________________

Nadační příspěvek z daru firmy LHProjekt

ZO ČSOP Veronica: Vánoční stromky pro život, 9 500 Kč

Tento projekt vznikl na půdě ZO ČSOP Veronica. V jeho rámci jsou v období před vánocemi prodávány jedličky v květináči na vánoční stůl, zájemci zároveň dostanou návod, jak o stromky pečovat. Na jaře je pro zájemce organizována výsadba těchto stromků v okolí Brna. V roce 2003 se jarní výsadby účastnilo několik stovek lidí.

Nadační příspěvky z nájmu za moštárnu v Hostětíně

Zisk z pronájmu moštárny se formou nadačních příspěvků vrací zpět do regionu Bílých Karpat, kde podporuje další rozšiřování ekologického ovocnářství. Peníze z nájmu za moštárnu (250 000 Kč) přišly až na konci roku 2004, rozděleny proto budou až v roce 2005.