V září 2020 jsme zachránili z Holandska 4 600 hrušní, které by jinak skončily ve štěpkovači. Dejte jim nový domov na své zahradě nebo v sadu. Nebo podpořte výsadbu těchto hrušní v obcích v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Darujte hrušeň jako dárek a potěšte přírodu i své blízké.

Kde se vzaly tisíce hrušní na poli u Moravského Krumlova?

Současná epidemie postihla mezi jinými i ovocnou školku holandské nadace Corazón . Kvůli zrušeným objednávkám zůstaly tisíce stromků bez odběratelů a školka je nemohla dále skladovat. Ve spolupráci s holandskou organizací The Tree Party jsme se v září 2020 rozhodli jeden kamion hrušní převézt do Česka. Díky laskavé podpoře MVDr. Radka Nedopila a MVDr. Marie Nedopilové našly stromky dočasné útočiště na poli u Moravského Krumlova.

O jaké hrušně se jedná

Zachráněné hrušně jsou dvou odrůd - staré odrůdy Konference a nové odrůdy Sweet Sensation (červená mutace odrůdy Doyenne du Comice - Děkanka Robertova), odrůdy se navzájem opylují, při nákupu více kusů stromků doporučujeme kombinaci odrůd. Jedná se o čtvrtkmeny se zapěstovanou korunou, podnož kdoulový semenáč, sazenice jsou prostokořenné, měří cca 1,6 metru. Hodí se do zahrad, předzahrádek a sadů. Můžete je zkusit vysadit i do volné krajiny, ale pro toto použití je prvotně nedoporučujeme (např. vzhledem k nízkému tvaru je nutno chránit před zvěří oplocenkou)

Chcete si zachráněné hrušně zasadit ve své zahradě nebo sadu?

Nákupem jedné ze zachráněných hrušní pomůžete najít těmto stromkům nový domov. Navíc přispějte do fondu Společně pro přírodu, ze kterého Nadace Veronica rozděluje peníze na ekologické projekty na Moravě. Příspěvek za sazenici je 129 korun, při odběru 5 a více kusů od jedné odrůdy je možnost slevy. Odběrná místa jsou k dispozici v Brně na Pekařské 38 (sklad vedle obchodu Nadace Veronica) a ve Vémyslicích (Tulešice 39). Jednorázové závozy plánujeme do Pouzdřan, Hrušek, Moravské Nové Vsi, Doubravice nad Svitavou, Huštěnovic, Archlebova a na trase Brno-Šumice. Pro odběr sazenic z jednorázových závozů je třeba vždy předem objednat. Máte-li zájem o nákup hrušní pro osobní potřebu, platbu můžete provést na Darujme.cz na odkazu níže. Pokud chcete další informace, kontaktujte nás na telefonu 601 377 409 nebo e-mailu nadace(zavináč)veronica(tečka)cz.

Uhradit příspěvek za stromky můžete na dárcovském portálu Darujme.cz

Chcete zachráněné hrušně zasadit ve své obci nebo na jiném volně přístupném pozemku?

Část hrušní jsme vyčlenili díky podpoře dárců na výsadby pro obce, školy a další veřejné instituce na Vysočině a v Jihomoravském a Zlínském kraji. Pokud máte vhodný veřejně přístupný pozemek, kde byste chtěli hrušně vysadit, kontaktujte nás na telefonu 601 377 409 nebo e-mailu nadace(zavináč)veronica(tečka)cz. Stromky Vám darujeme, Vaším úkolem bude jejich vhodná výsadba. Rádi Vám také poradíme ohledně výběru pozemku pro výsadbu, materiálu a postupu sázení a povýsadbového řezu.

Chcete darovat vysazení hrušky jako dárek nebo podpořit výsadbu hrušek na venkově?

Nemáte vhodné místo, kam byste hrušně vysadili, a přesto chcete projekt podpořit? Chcete někoho obdarovat smysluplným dárkem a věnovat mu vysazení stromku? Váš dar v hodnotě 490 korun podpoří výsadbu jedné hrušně. Samozřejmostí jsou originálně graficky zpracované dárkové certifikáty, které zašleme poštou nebo e-mailem. A co je na tom vůbec nejlepší? Vždy se dozvíte, kde přesně se Vámi podpořené hrušně nachází, sázíme v obcích v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině. A protože se jedná o volně přístupná místa, můžete svoje stromky kdykoliv navštívit a mít z nich radost.

Darovat vysazení hrušní můžete prostřednictvím portálu Darujme.cz

Nejčerstvější informace, foto z výsadeb a místa a časy distribuce stromků najdete v naší Facebookové skupině Zasaď hrušku / Daruj hrušku .