Ovocná alej v Olomučanech - Společně pro přírodu
22.12.2020

Tento projekt byl podpořen vaším nákupem v obchodech Nadace Veronica. Přečtěte si propagační text organizátorů:

V sobotu 21. listopadu 2020 dopoledne proběhne výsadba 14 ovocných stromků podél cesty směrem k Vyhlídce Na bačině. Akce byla plánována 24. října, ale vzhledem k vydaným vládním opatřením proti šíření kovidu jsme se rozhodli

termín posunout na 7. listopadu. Bohužel ani tento termín nám nevyšel z důvodu prodloužení nouzového stavu, tak se nakonec společně potkáme až 21. listopadu.

Výsadba se bude konat na počest Dne stromů, který se v České republice od roku 2000 slaví 20. října, kdy oslavy navázaly na prvorepublikové tradice výsadby Stromů svobody. Jsme rádi, že se tradice Dne stromů ujala a stromy se daří společně vysazovat v různých koutech naší vlasti a tím přispívat ke zvelebování naši kulturní krajiny, která po staletí patří nám všem. I my se tedy k této tradici připojíme a společně se svými blízkými i s Vaší podporou vysadíme část ovocné aleje, která zahájí postupné oboustranné ozelenění svahu podél naučné stezky kolem Olomučan pod Vyhlídkou. Vyrazte tedy do přírody a přidejte se k nám! Dobrovolníci jsou srdečně zváni.

Na obrázku může být: one or more people ,
 grass ,
 outdoor a nature

Ovocné stromy budou pořízeny ze získané finanční podpory Nadace Veronica z veřejné sbírky dobročinných obchodů @nadace.veronica. Za to jsme velmi rádi, že i naše žádost o udělení příspěvku od významné moravské nadace zaměřené na ochranu přírody, krajiny a životního prostředí uspěla. Stromy budou věnovány dětem i dospělým z mé rozvětvené rodiny současně s památečními darovacími listinami. Převzetím darovací listiny se každý symbolicky zaváže (u dětí rodiče), že bude o svůj strom během následujících let dobře pečovat. Patronem Ovocné aleje v Olomučanech na Bačině bude pan starosta Josef Smíšek, který zde symbolicky akci zahájí výsadbou svého stromu. I jemu děkuji za vstřícnost a dosavadní spolupráci.Věřím, že tato společná výsadba najde partnery v místních spolcích a podnítí i místní občany, kteří nám pomohou tuto alej v dalších letech zdárně dokončit. Ve svahu je ještě místo pro 20 nových stromů. Budeme rádi, když ovocná alej přispěje k atraktivnosti tohoto místa vhodného pro vycházky místních občanů i pro turisty a cyklisty, kteří tuto historicky zajímavou lokalitu v obci Olomučany pravidelně navštěvují či ji navštívit plánují. Nenechte si ujít nedaleké pamětihodnosti této krajiny v těsné blízkosti Moravského krasu - Nový hrad, Čertův hrádek a Máchův pomník. Pokud bude foukat, tak nezapomeňte na draky pro své děti, aby se mohly společně zabavit. Nyní bych ráda poděkovala mým nejbližším, kteří mi pomohli záměr ovocné aleje v návaznosti na naši rodinnou Alej života připravit k realizaci.

Nadaci Veronica děkujeme za podporu a přejeme jí, aby se jí stále dařilo naplňovat její prospěšné poslání, které využívá současná generace a bude sloužit následujícím generacím. Příroda je nás všech a je tu pro nás, tak se alespoň malou měrou o ni přičiníme i my, protože oproti stromům jsme tu jen malou chvíli...Na závěr také děkuji všem, kteří se již od roku 2017 o své stromy a stromy vysazené pro své děti v Aleji života s láskou starají. Na jaře tohoto roku při setkání na Den rodin jsme tam umístili lavičku pro rozjímání a vzpomínání na naše blízké. Přijďte a pozastavte se také.

Aktuální informace o plánované výsadbě Ovocné aleje najdete na Fb:  Ovocná alej - Olomučany
"Aleje jsou dědictvím i darem do budoucnosti, tak je oslavujeme…"

Marcela Drkošová

organizátorka výsadby