Ekopublika

Smyslem ocenění Ekopublika je podpořit a zviditelnit tvorbu a publikování enviromentálně zaměřených textů v České republice, ohodnotit jejich přínos pro environmentální osvětu široké veřejnosti a přitáhnout větší pozornost čtenářů k environmentální problematice popisované seriózními způsoby. Nominovat je možné text publikovaný v českém jazyce, který pojednává o environmentálních tématech týkajících se České republiky, Evropy nebo světa. Autor či autorka oceněného textu získá originální sošku a popř. i finanční odměnu.

Vyhlášení výsledků Ekopubliky se uskuteční v rámci Národní konference EVVO a ekologického poradenství, nebo jako součást Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm každoročně na podzim. O udělení ceny rozhoduje odborná porota složená z environmentálně zaměřených akademiků, publicistů a pracovníků v environmentální výchově. Porotu jmenuje šéfredaktor Kulturních novin.

V roce 2017 zvítězila Klára Kubíčková (Uhranutí Šumavou  MF Dnes, 1. 10. 2016), nadace předala částku 10 000 Kč Kulturním novinám, které vítězku ocenily.