Ekopublika: Cena za environmentální publistiku - článek roku

Smyslem ocenění Ekopublika je podpořit a zviditelnit tvorbu a publikování enviromentálně zaměřených textů v České republice, ohodnotit jejich přínos pro environmentální osvětu široké veřejnosti a přitáhnout větší pozornost čtenářů k environmentální problematice popisované seriózními způsoby. Nominovat je možné text publikovaný v českém jazyce, který pojednává o environmentálních tématech týkajících se České republiky, Evropy nebo světa. Autor či autorka oceněného textu získá originální sošku a popř. i finanční odměnu.

Vyhlášení výsledků Ekopubliky se uskuteční v rámci Národní konference EVVO a ekologického poradenství, nebo jako součást Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm každoročně na podzim. O udělení ceny rozhoduje odborná porota složená z environmentálně zaměřených akademiků, publicistů a pracovníků v environmentální výchově. Porotu jmenuje šéfredaktor Kulturních novin.

V roce 2017 zvítězila Klára Kubíčková (Uhranutí Šumavou  MF Dnes, 1. 10. 2016), nadace předala částku 10 000 Kč Kulturním novinám, které vítězku ocenily.

V roce 2018 se absolutním vítězem stal článek Martina Uhlíře v Respektu „Ze života umírajícího hmyzu“. V reakci na ocenění je odemčen k přečtení zde. Druhou cenu za nejlepší online publikovaný článek získal Jan Lipold za text na Aktuálně.cz „Nevyhazujte to! Nejvyšší čas na rehabilitaci opravářů čehokoli“. Vítězové získají od Nadace Veronica i finanční odměnu ve výši 10.000 korun.