EkoBiograf 2013

Letošního promítání se díky spolupráci s dalšími školami zúčastnil rekordní počet žáků: filmy s ekologickou tematikou shlédlo přes 2.500 dětí. V jarní části byly snímky promítány na základních školách ve Znojmě – ZŠ Mareše a ZŠ Náměstí republiky. Největší úspěch měly snímky Neviditelná příroda, Síla rostlin, Sloní máma, O lese a vodě a Umělohmotný svět.

V jarní části proběhlo rovněž promítání na Německém gymnáziu v Brně, promítán byl snímek o blokádě kácení v národním parku Šumava, Nalezeni na Ztraceném. Následná debata se studenty proběhla za účasti ekologa Mojmíra Vlašína, který se problematikou Šumavy dlouhodobě zabývá. Studenti a studentky ocenili možnost zeptat se odborníka na podrobnosti, jak k ochraně lesů, tak i k celé problematice národního parku, která je v kontextu České republiky ožehavým tématem.

Podzimní promítání proběhlo v kině Lucerna. Během tří dnů navštívilo kino bezmála 550 žáků. Největší úspěch u menších dětí měl snímek Hrátky s vlky. Starší žáci pak ocenili možnost dozvědět se z nabízených snímků více o odpadech a o chemických látkách v životním prostředí – pro ně byly promítány snímky Umělohmotný svět a Příběh věcí. Především starší studenti se po promítání intenzivně zapojovali do následných debat. Doprovázeli je přitom odborníci z Ekologického institutu Veronica: odborník na odpady, Petr Ledvina a ekologické poradkyně Mariana Zbořilová a Hana Sekerková. Debat se zúčastnil rovněž doktorand environmentálních studií Jan Skalík, který žákům předal více informací k ochraně vlků a obecně k péči o přírodu.